Özgül öğrenme güçlüklerinden en yaygın olanı disleksidir. Disleksi, beynin yazılı dili işlemleme biçimini bozan, zeka ile ilgili bir problem olmadığı halde okuma, yazma ve heceleme güçlüğüne neden olan dil temelli öğrenme güçlüğüdür.
Disleksi ; zeka, işitme ve görme sorunları ile ilişkili olmayan bir durumdur. Genellikle okumaya başlayan çocuğun yaşıtlarına göre okumayı öğrenmede yaşadığı zorlukla beraber fark edilir. Bununla beraber şu belirtiler de sıklıkla görülmektedir:
- Geç konuşmaya başlama
- Okuma ve yazmada yavaşlık ve zorlanma
- Olayların sırasını hatırlamada zorluk
- “d,b" ve “p,q" gibi benzer şekillerde harfleri birbirinden ayırmada zorluk
- Satır atlayarak okuma
- Yer-yön bulma ve anlamada zorluk
Bu gibi belirtiler mevcut olan çocuğun bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve disleksi tanısı aldıysa mutlaka bununla ilgili eğitime başlanılması gerekmektedir.
Özgül öğrenme güçlüğü yalnız disleksiden ibaret değildir. Disgrafi, diskalkuli ve dispraksi de özgül öğrenme güçlüğü çeşitleridir. Disgrafi, özellikle yazma güçlüğü ve düşüncelerini yazıya dökme ile ilişkili bir güçlüktür. Genellikle disleksi ile birlikte görülür.
Diskalkuli; matematiksel işlemleri kavrama, hesaplama, rakamları tanıma ve kullanma ile ilişkili bir öğrenme güçlüğüdür. İşlem yaparken sürekli parmakları kullanma ve zamnı anlamada zorluk yaşama gibi birtakım belirtiler gösterebilir.
Dispraksi (gelişimsel koordinasyon bozukluğu), kaba-ince motor becerilerini ve bazen de bilişsel işlevi etkileyen nörolojik bir bozukluktur. En belirgin belirtileri denge-hareket ve koordinasyon bozukluğu şeklinde gösterir.